HomeAutoTarieven


Home
Autorijbewijs
 Theorie
 Praktijk
Tarieven

Autorijbewijs praktijkexamen

Het praktijkexamen voor de personenauto duurt 55 minuten. Hiervan is een kwartier beschikbaar voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf.
Je kunt je instructeur vragen om mee te rijden.
In het examencentrum maak je eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt.

Daarna volgt op de parkeerplaats een ogentest, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter.
Dan begint de rit. De examinator let onder meer op je beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers.
Hij beoordeelt je op tien examenonderdelen, zoals het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere manoeuvres.

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld.
Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent.
Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Als je tijdens de tussentijdse toets een vrijstelling hebt verdiend voor de bijzondere manoeuvres, dan wordt dit onderdeel overgeslagen bij het eerstvolgende examen. Direct na afloop vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag.

Als je bent geslaagd, dan kun je op het gemeentehuis met een pasfoto en het vereiste geld de volgende dag in je woonplaats je rijbewijs aanvragen en na één week ophalen.

Ben je niet geslaagd, dan licht de examinator toe welke onderdelen onvoldoende waren.
je ontvangt via internet een uitslagformulier, zodat je de gegevens met je instructeur kunt bespreken voor de vervolglessen.

Bij je opleiding voor het praktijkexamen kun je je vorderingen testen met een tussentijdse toets. Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen en om eventuele nervositeit weg te nemen.
Een examinator van het CBR beoordeelt tijdens de tussentijdse toets hoe het met je rijvaardigheid is gesteld. Hij neemt alles onder de loep wat bij een echt examen ook getoetst wordt. Je instructeur rijdt mee.
De toets duurt even lang als een echt examen. Na afloop van de toets ontvangt jij een uitslagformulier. Daarop brengt de examinator per onderdeel advies uit. Je kunt aan de hand hiervan precies zien aan welke onderdelen je nog moet werken.

Zorg dat je het uitslagformulier bij je hebt als je op examen gaat. Dit is vooral belangrijk als je vrijstelling hebt gekregen voor het onderdeel bijzondere manoeuvres.
Daarnaast kan het uitslagformulier de doorslag geven bij twijfel over de examenuitslag.

 

Groenveldsdijk 18 - 1744 GD St Maarten
Tel 0224 55 22 71 - Mobiel 06 41 555 053
KVK nummer Alkmaar 37102531